Sustainable Open Space II

Sustainable Open Space II


Project Description

Sustainable Open Space II – Celebrate Open Space (SOS II)” was een project waarmee de mogelijkheden werden getest voor positief ingrijpen in onder verstedelijkingsdruk staande open ruimte. Zestien partners in zeven regio’s bundelden hun krachten om een grote verscheidenheid aan instrumenten en methoden voor het duurzaam behouden en ontwikkelen van open ruimte te testen. Meer dan 200 experts en ervaringsdeskundigen in zeven regio’s hebben in dit kader experimenten van verschillende aard en omvang uitgevoerd.

Tegen de achtergrond van steeds grotere en vaak zelfs tegenstrijdige vormen van druk op open ruimte en van talrijke gebrekkige mechanismen van inmenging, bescherming en ontwikkeling, kan en wil het SOS Project niet pretenderen ‘de enige echte oplossing’ te geven voor al deze problemen. In plaats hiervan is ervoor gekozen te richten op praktische experimenten op het vlak van inmenging en informatieverwerking. Deze experimenten zijn uitgevoerd op de hoofdthema’s: landschapsidentiteit, vermarkten van het landschap, ruimtelijke ordening en duurzaamheid.

De formele doelstellingen van het project waren: i) het conserveren en verbeteren van het culturele en natuurlijke erfgoed door middel van een reeks van investeringen en marketingconcepten; ii) het ontwikkelen van gezamenlijke promotiestrategieën en -instrumenten om bewustwording te creëren van landschapsidentiteiten; iii) het inrichten ven een netwerk voor kennisuitwisseling; iv) het promoten van een partnerschap voor lange termijn-activiteiten en aandacht voor zaken die de open ruimte betreffen.

Zestien partners in zeven deelnemende regio’s in vijf landen van Noordwest- Europa waren betrokken bij de uitvoering van 26 zogeheten “Local Actions”. In deze lokale projecten werden de belangrijkste concepten en issues voor open ruimte via een verscheidenheid aan praktische methoden aangepakt. De Local Actions van SOS II waren in essentie experimenten voor de effectiviteit van een breed scala aan verschillende wijzen van ingrepen in peri-urbane ruimten. Een essentieel element van het project heeft betrekking op transnationale en grensoverschrijdende activiteiten in de vorm van regelmatige vergaderingen, uitwisselingsbezoeken en -excursies, interregionale consultatie en een websiteforum waarop voortdurende communicatie mogelijk is. Deze intensieve uitwisseling en het wederzijdse leerproces waren van groot belang voor de dagelijkse praktijk van het project en waren zó opgezet dat ze via het instrument van samenwerking een “menu” opleverden van overdraagbare ‘beste praktijken’ en van welke ingrepen in open ruimten onder verstedelijkingsdruk wel en niet werken.